ABK Bridge Vereniging Amsterdam
lees de Aller Beste Kollums »

Actueel

01. december 2017

K(l)aas en Wijndrive 2017De K(l)aas & Wijndrive was weer een groot succes. Dank aan onze sponsor Squiby Foods voor de heerlijke kazen, zalmen en wat dies meer zij...... Pieter en Ronald gingen natuurlijk in de A-klasse aan de haal met de prijzen. Enno en Henny waren de beste in de B-lijn en Corry met echtgenoot Guus ontving samen met Albert en Peter het Kees-spel omdat zij precies 50% scoorden.
Naast de K&W drive speelde ABK ook de eerste ronde van de hoofdklassebeker tegen HIMBUV. Na een uiterst spannende wedstrijd bleek HIMBUV toch een maatje te groot voor ons. Van Harte gefeliciteerd HIMBUV!


08. december 2017

Bekeravontuur sneeft in eerste ronde

En daar ging weer een nieuw seizoen van start: ABK begon weer vol volle moed aan de eerste ronde van het HK-bekertournooi. De geschiedenis leert, dat ABK de beker vaak gewonnen heeft, maar ook dat ABK een paar keer niet verder is gekomen dan de eerste ronde.Dus het is eigenlijk alles of niets: of we vliegen er meteen uit, of we pakken de beker, Het afgelopen jaar was een bizarre uitzondering: ABK was nipt de sterkste in de finale, maar greep naast de beker omdat de club een paar strafpunten kreeg vanwege het te laat komen van een van de zes paren. In mijn analyse van vorig jaar gaf ik Poetin de schuld: in een succesvolle poging de utislag te beïnvloeden hadden de Russen de navigatie van Douwe gehackt, waardoor hij hopeloos verdwaalde in Utrecht.

Nu dus een nieuw seizoen en Himbuv was de tegenstander. We speelden de wedstrijd op onze onvolprezen kaas- en wijndrive en dat werd ons noodlottig. Tot de kaasronde liep de strijd gelijk op, met de maag vol van lekkernijen zakte ABK in als een mislukte kaassouflé.  Himbuv won met overmacht. Geen ABK-paar kreeg een positieve butlerscore. De drie beste paren van ABK (Gijs-Albert, Leo-Rob, Erik-Huib) scoorden allen -6. De overige 3 lieten het nog meer afweten, tot -43 aan toe., En zo past dit seizoen weer in de traditie: of er meteen uit of de beker. Het werd helaas optie 1..


20. oktober 2017

Nieuwsbrief ABK, oktober 2017

Al weer een half jaar op streek. Het gaat hard. Via deze nieuwsbrief wil ik graag terugkijken en vooruitkijken. De onderwerpen: de toekomst van de vereniging, het Witte Huis, lopende verenigingszaken met onder meer lief- en leed en het sportieve deel.

De toekomst

Als bestuur zetten we de onder James ingezette lijn door. We onderzoeken actief kansen voor fusie, kostenreductie dan wel extra inkomsten. Maar ook onderzoeken we de weg naar zelfstandige groei. Een inspirerend idee, afkomstig uit ENPS-gelederen, is die van een denksportcentrum. Wij hebben daar positief belangstellend op gereageerd. Zoiets realiseren kost tijd. We zullen daarom op meer paarden moete wedden. Het Witte Huis is een pracht speellocatie, maar de huisvesting drukt zwaar op het budget. Vandaar dat het bestuur het idee van Bert de Rooij heeft omarmd om eens te polsen of de locatie van AFC uitkomst kan bieden. Enkele pluspunten: AFC heeft zelf een bridgevereniging, waardoor de voorzieningen er zijn. De locatie, op de hoek van de Beethovenstraat met de De Boelelaan, is goed bereikbaar voor fietsers en de automobilisten onder ons. Het eerste balletje is door Bert opgegooid bij AFC, maar eens kijken hoe het verder rolt…..

We hebben een eerste, prille stap gezet op weg naar zelfstandige groei. Heel recent is een uitnodiging uitgegaan naar werknemers van Booking.com om in te schrijven op een bridge-clinic. Deze is gepland op zondagmiddag 12 november aanstaande. We organiseren deze clinic samen met Ed Lommerse, die een bridgeschool heeft in Amsterdam. Waarom booking.com? Omdat hier een groep werknemers zit waarvan we denken dat die affiniteit met bridge heeft. Verder zijn het veel expats. Een groep die nog niet vertegenwoordigd lijkt in bridgend Nederland. We zien het als een try-out. De eerste deelnemer heeft zich gemeld!

 

Het Witte Huis

Door het faillissement van Alex hebben we sinds dit voorjaar een nieuwe uitbater. Hans Kreuning, bekend in de bridgewereld en ook uitbater van het nationaal bridgecentrum in Utrecht. De start is niet gelukkig geweest. Hogere prijzen, onervaren en ook minder persoonlijke bediening. Ook andere verenigingen waren niet onverdeeld gelukkig, bleek bij mijn kennismakingsrondje langs andere bridgeverenigingen. Inmiddels is er meer continuïteit in het personeel. Vriendelijk ook. Ook goed nieuws van het AED-front. Recent hierover gebeld met Hans, met positief resultaat. Hij voelt zich er voor verantwoordelijk dat het personeel met de apparatuur kan bedienen. Meer goed nieuws uit dat gesprek is dat Hans het Witte Huis beschikbaar heeft gesteld voor de clinic.

Lopende verenigingszaken

We hebben enkele nieuwe leden mogen begroeten. Dat is altijd goed nieuws. Peter Berkhout en Albert Lust zijn ABK 6 komen versterken dit jaar. Daarnaast verwelkomen we Adry Steur en Liesbeth Goris, die eerder tijdelijk lid was geworden, maar graag wil blijven spelen. Welkom nieuwe leden! Jammer is weer dat Beniamino met bridgen is gestopt. We hopen dat Wim spoedig een nieuwe partner vindt. Aaron Labovich, de bridgepartner van Liesbeth is weer teruggekeerd naar Canada. En fijn is dat Addy, na haar ongelukkige val begin dit jaar, enkele weken terug weer is aangeschoven aan de bridgetafel. In de categorie “ongelukkig vallen” noteren wij nu ook Joke (gebroken pols, maar wel gesignaleerd aan de bridgetafel) en Rien, die een gecompliceerde sleutelbeenbreuk heeft opgelopen. Spoedig herstel gewenst van ons allen! Verdrietig bericht ontvingen we over Ger Luckerhof. In verband met zijn gezondheid is het al even geleden dat wij hem op de clubavond mochten begroeten. Hij is opgenomen in een hospice. Per mail heeft Mieke jullie hier al over bericht met het verzoek een kaartje te sturen. Leo en Henk-Jan zijn bij hem langs geweest. Hij had al diverse kaarten ontvangen. Hij dankt de leden daarvoor en doet iedereen de hartelijke groeten.

Nadat Auke tijdens de ledenvergadering al had toegezegd lid te worden van de kascommissie, hebben we hem ook bereid gevonden nieuwsberichten op de website te zetten. Daarvan is de verslaglegging, inclusief een door Auke gemaakte rapportage over de interne viertallencompetitie, het tastbare bewijs. Dank Auke! Voor heel wat kopjes van onze site gold tot voor enkele dagen, dat er of niets, of gedateerde informatie in staat. Miep heeft inmiddels het nodige herstelwerk verricht. De rest pakken we ook op. Wat we toch wel node missen is een webredacteur. Het bestuur nodigt je uit om webredacteur te worden, zodat Auke lamme vingers krijgt van het uploaden van stukken!

De externe viertallencompetitie is weer gestart. We doen dit jaar met 8 teams mee. We zijn vertegenwoordigd in de 1divisie, 2e divisie, hoofdklasse en 1e klasse. Behalve ons eerste team, zijn alle andere teams gestart. De beste prestaties tot dusver zijn van ABK 5, als promovendus het hoogst genoteerde team in de hoofdklasse en ABK 6, de huidige nummer drie in de 1e klasse.

Tot slot helaas niet de leukste berichten uit het bestuur. Ronald heeft zijn werkzaamheden voor ABK neergelegd. De zorg voor zijn gezondheid komt nu op de eerste plaats. We hopen dat van harte dat de investering hierin beloond wordt. Daarnaast kijken we vast vooruit naar de Algemene Ledenvergadering komend jaar. Miep en Reinder hebben namelijk aangegeven geen nieuwe termijn na te streven. Spijtig, dat spreekt voor zich. Betekent wel dat we jullie allemaal vragen na te denken over een eventuele kandidatuur voor een van de functies, secretaris en lid.

Namens het bestuur,
Peer Rooijmans


24. september 2017

VERNIEUWDE SPELREGELS!

De spelregels zijn wereldwijd aangepast en inmiddels op 1 september jl. ingegaan.
In de 'BRIDGE' van september staan alle wijzigingen vermeld op blz 43 en 45.
Het gaat om de volgende punten:

  • * Omgaan met het spel en de kaarten
* Gespeelde kaart of niet
* Verandering van niet bedoelde bieding
* Vragen stellen en beantwoorden
* Strafkaarten
* Voorspeelbeperkingen
* Vergelijkbare bieding
* Doorspelen na een claim


15. september 2017

Kampioenschap Viertallen voor Paulette's Devils!

Na een bliksemstart, gevolgd door vier wisselvallige rondes plaatsten Paulette en haar Duiveltjes zich als laatste voor de halve finale. Daarin mochten zij het opnemen tegen ABK1 (RommelBAK1), dat echter niet in zijn sterkste opstelling aantrad. Een kolfje naar de hand van de duiveltjes, met 15-5 plaatsten zij zich met gemak voor de finale tegen de mannen van In De 7de Hemel, die hun toppositie waarmaakten en de Stoere Mannen resoluut van tafel veegden (14-6) in de andere halve finale.
In de voorrondes hadden de dekselse Duiveltjes zich nog laten foppen en werden met 18-2 weggespeeld (of was het zand in de ogen strooien). Feit is dat zij hun hoorns extra rood geverfd en de drietand geslepen. Spel na spel haalden zij net een slagje meer of speelden de tegenstanders een slagje extra down. Zes van dergelijke spelletjes leverden 8 imps op. Beide teams scoorden 7 imps op een gemaakt contract waar aan de andere tafel down het resultaat was. Auke maakte het nog spannend door overmoedig 4H te bieden (-1) waar de tegenstanders voorzichtig op 3H (=) bleven steken (kostte 6 imps), maar toen was de koek op.
Na nog drie spellen waar geen droog brood op te verdienen was waren de Duiveltjes en hun Meesteres in de 7de hemel en Viertallenkampioen ABK 2017!
07. september 2017

Halve finalisten ABK Viertallenkampioenschap bekend

Na wederom bikkeharde strijd zijn de vier halve finalisten bekend. De leiders na 6 ronden, In De 7de Hemel, heeft gekozen om tegen de Stoere Mannen te spelen, waardoor RommelBAK 1 mag gaan proberen de smadelijke nederlaag uit de voorrondes tegen Paulette's Devils te wreken. Een lastige klus want in knock-out wedstrijden zijn die duiveltjes meestal in hun beste doen!

De onderste vier paren gaan verder op zijn "Deens" ...23. augustus 2017

Eerste ronde ABK Viertallenkampioenschap van start met 8 viertallen

Afgelopen woensdag zijn de eerste twee rondes gespeeld. Er doen acht viertallen mee:

De Verzakers: Joke/Carla, Barbera/Elly/Yvonne, Anneke/Dick
Pinkeltje:  Jeanet/Henk Jan, Gerard/Aris, Tom/Anton, Miep
Stoere Mannen: Leo/Rob, Rick/Harold, Willemijn/?
Paulettes Devils: Paulette/Ronald, Peer/Auke, Rien/Douwe
De Blijeluiskippen: Huib/Erik, Piet/Joop, Wim/?
(Rommel)BAK1: Pieter/Ronald, Olaf/Massenzio, Katinka/Onno
In de 7e Hemel: Peter/André, Gijs/Albert 
VVGA: ...

We zijn blij dat we een gastteam van VVGA in ons midden hebben, maar kennelijk is bridgen op vreemde bodem toch niet zo gemakkelijk, ze moeten nog een beetje wennen.
De kampioenen van vorig jaar, deze keer (Rommel)BAK1 geheten, kreeg in de tweede ronde een flink pak slaag van Paulettes Devils, die nu fier aan kop gaan, op de voet gevold door In de 7de Hemel, die ook een steady performance neerzette.
Hieronder zie je de stand na twee rondes.
sluiten